Harmittaako loman loppuminen – 6 keinoa tämän lievittämiseen

Menikö lomasi siihen, että odotit kiihkeästi päivästä toiseen ihania aurinkoisia kelejä, joita ei sitten tullutkaan? Etkö saanut aikaiseksi kaikkea sitä, mitä piti? Vai oliko sinulla niin ihana loma, että et haluaisi sen loppuvan? Onko sinulla siis jonkinlainen loman jälkeinen henkinen krapula, vieroitusoireita ja loman jälkeinen blues? Lomaltapaluu voi olla melkoinen ponnistus, johon liittyy tunteita laidasta laitaan. Keräsimme kannustavia keinoja ja niksejä, joiden avulla lomaltapaluu töihin voi hitusen helpottua.

1. Keskity onnistumiseen työssäsi

Jos ensimmäinen loman jälkeinen päivä on vasta edessä, älä vaivu möyrimään kaikessa siinä negatiivisessa, mitä töihin palaaminen tuo mieleesi. Lähesty töihin paluuta positiivisen kautta: mieti niitä hetkiä, jolloin onnistuit työssäsi ja jolloin oli kivaa. Sellaista voi olla edessäsi nytkin, kun palaat töihin.

 2. Vältä ensimmäisen päivän romahdus

Työsähköpostisi voi muutaman viikon loman jälkeen pullottaa viestejä. Siitä ei kannata ottaa stressiä, sillä elefantti syödään pala kerrallaan ja viestit käsitellään myös yksi kerrallaan. Vetreytyneillä aivoillasi kykenet kyllä käymään viestit läpi. Älä siis kerää itsellesi enempää stressiä, varmasti pääset takaisin rytmiin nopeasti ja takaisin raiteille. 

3. Käytä tilaisuus hyväksesi

Loma on saattanut antaa työhösi sellaista tervettä etäisyyttä, että näet entistä paremmin, miten työtehtäviäsi voitaisiin muuttaa niin, että siitä on hyötyä sekä sinulle että työnantajalle. Lomalla tuulettuneet aivot näkevät ja hoksaavat uusia asioita, joita ei kannata heti hylätä. Tuo kaikki lomalta saatu energia mukanasi töihin ja käytä se hyödyksi. 

4. Anna itsellesi aikaa

Ole itsellesi armollinen ja anna itsellesi myös aikaa totuttautua takaisin arkeen ja rutiineiden pariin. Sinun ei tarvitse olla parissa päivässä aivan perillä taas kaikesta ja kaiken tarvitse sujua täysin mallikkaasti suin päin. Rauhassa hyvä tulee. Työpäivän jälkeen on hyvä myös antaa aivojen ja itsen levätä ja tarttua aivan erilaisiin virikkeisiin. Lähde lenkille, upottaudu kirjan pariin, katso lempi televisiosarjaasi tai hyppää nettipelien pyörteisiin. Nykyään helppoja rekisteröitymis vapaita pelipaikkoja on internet pullollaan. Mukavaa onkin, kun kasino ilman tiliä on esimerkiksi helposti saatavilla ja kyseisiin pelipaikkoihin pääsee näppärästi ja helposti pelaamaan. Voit käydä pelaamassa muutaman minuutin ja sitten taas siirtyä arjen askareisiin, eikä tämä vaadi sinulta minkäänlaista kirjautumista tai rekisteröitymistä. 

5. Omaksu yksi uusi tapa

Töihin palatessa voit tehdä vaikkapa itse hiljaa mielessäsi jonkin pieneltä vaikuttavan, mutta lopulta melko isonkin päätöksen. Voit vaikkapa päättää olla mukava ja kannustava kaikille työkavereille. Tai voit päättää, että nyt viimeinkin otat tavaksi nousta vähintään kerran tunnissa ylös työtuolista ja pidät kiinni siitä, että alat pitää pikku pausseja työn lomassa. Se on satsaus omaan työhyvinvointiin!

7. Ole armollinen kehollesi

Jos herätyskello tuntui ensimmäisenä loman jälkeisenä päivä herättävän sinut keskellä yötä ja ylös nouseminen tuntui erittäin vaikealta, se ei ole mikään ihme. Lomalla olet saattanut nukkua niin epäsäännöllisesti, että sisäinen kello parkasi on mennyt sekaisin. Sinulla on niin sanottu sosiaalinen jet lag. Vie vähän aikaa, ennen kuin saat taas kiinni siitä, mistä kehosi oikeasti pitää eli tasaisesta rytmistä. Se ei välttämättä käy yhdessä yössä. Anna siis itsellesi tarpeeksi aikaa kaikilla näillä osa-alueilla ja kohta olet taas rytmissä vielä entistäkin paremmin. 

Jätä kommentti