Roihuvuoren kirsikkapuisto

Helsingin kaupungin rakennusvirasto sai vuonna 2006 aloitteen Helsingissä asuvalta Norio Tomidalta kirsikkapuiston perustamisesta. Hänen ideansa ydin oli, että täällä asuvat japanilaiset lahjoittaisivat kirsikkapuita Helsingille kiitokseksi siitä, että Helsinki on niin hyvä paikka asua. Norio Tomidan innostamina puiden lahjoittajiksi löytyi joukko Suomessa asuvia japanilaisia.

Rakennusviraston Hyvä kasvaa Helsingissä -liike tarttui ideaan ja ryhtyi etsimään puistoon myös yrityskumppaneita, jotka osallistuvat puiston perustamis- ja hoitokustannuksiin. Ensimmäiset yritykset, jotka innostuivat yhteistyöstä ovat Toyota- ja Lexus-autoja maahan tuova Toyota Motor Finland Oy, Suzuki- ja Isuzu-autoja maahan tuova Simetron Group Oy, toimistotekniikkayritys Brother Finland Oy sekä navigointilaitteita maahan tuova www.furuno.fi.

Kolmen vuoden puistoprojekti jättää pysyvän muiston niin lahjoittajille, yrityksille kuin kaupunkilaisillekin.

Kirsikkapuiston paikaksi valittiin Sahaajankadun ja Abraham Wetterin tien välissä sijaitseva Roihuvuoren aluepuisto. Kyseinen puisto valikoitui paikaksi, koska sen läheisyydessä on jo ennestään suosittu vierailukohde, Japanilaistyylinen puutarha. Vesitornin eteläpuolinen, aurinkoinen rinne on myös otollinen kasvupaikka herkille kirsikkapuille.

Kirsikkapuisto toteutettiin Suomessa asuvien japanilaisten, Helsingin kaupungin ja yritysten yhteistyöllä vuosina 2007–2009. Istutimme 152 kirsikkapuuta ja saimme aikaan upean kirsikankukkapuiston helsinkiläisten ja vierailijoiden iloksi. Ensimmäiset 50 puuta istutettiin alkukesästä 2007, vuonna 2008 seuraavat 50 ja viimeinen 52 puun erä istutettiin vuonna 2009.

Puiston valaistusta, käytäväverkostoa ja kalusteita on uusittu samalla. Kirsikkapuiston ja lähellä sijaitsevan Japanilaistyylisen puutarhan välille on kunnostettu viitoitettu, noin 700 m pitkä yhdistävä metsäpolku. Puistoista on tullut elämyksellinen vierailukohde japanilaisille turisteille, helsinkiläisille ja suomalaisille – erityisesti kirsikankukkien aikaan. Roihuvuoriseura on järjestänyt Kirsikakankukkien katselujuhlan, hanamin, vuodesta 2008 lähtien.

Lue lisää www.vihreatsylit.fi/?p=1581

www.roihuvuori.com/hanami

Kirsikkapuiden ystävät kokoontuivat ensimmäisiin istutusjuhliin 5.6.2007

Ensimmäisten 52 kirsikkapuun istutusta juhlittiin Maailman ympäristöpäivänä 5.6.2007. Paikalla oli japanilaisia puiden lahjoittajia, yrityskumppaneita ja muita kirsikkapuiden ystäviä noin 100 henkeä. Juhlapuheen piti apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri. Myös ministeri Nagasaki Japanin suurlähetystöstä seurueineen kunnioitti tilaisuutta läsnäolollaan. Lehdistöä oli runsaasti paikalla. Puiden lahjoittajiin kuului myös formulakuljettaja Mika Salon puoliso Noriko Salo, jonka istutuspuuhat innoittivat valokuvaajia.

 

Lämminhenkisessä tilaisuudessa paljastettiin myös lahjoittajien ja yhteistyökumppaneiden nimipylväs ja nautittiin koko idean isän, Norio Tomidan valmistamia sushi-paloja ja muita japanilaisherkkuja.

 

Helsingin ensimmäiset hanami-juhlat 11.5.2008

Hanami, suomeksi kukkien katseleminen, on Japanin merkittävin vuotuinen kansanjuhla. Hanami ajoittuu kirsikkapuiden kukintaan, joten sen ajankohta vaihtelee vuosittain sääolojen mukaan.

Toukokuun 11. päivänä 2008 vietetään ensimmäistä hanami-juhlaa Roihuvuoren kirsikkapuistossa.

” Me japanilaiset haluamme kirsikkapuiston välityksellä kiittää suomalaisia ja tuoda omasta kulttuuristamme elämyksen, joka jättää pitkäaikaisen muiston”, toteaa hankkeen toteutumisesta iloitseva, lähes kaksikymmentä vuotta Suomessa asunut Tomida. Helsinkiläisten iloksi suunnitellun kirsikkapuiston esikuvaksi Tomida mainitsee Yhdysvaltojen Washington DC.:n tuhansien kirsikkapuiden puiston isoine kansanjuhlineen ja yrityskumppaneineen.

Mukaan mahtuu vielä

Kiinnostuitko? Kirsikkapuisto kutsuu ennakkoluulottomia ja vastuullisia yrityksiä mukaan Kirsikkapuisto-hankkeeseen, jossa lisätään kaupunkilaisten ja yritysten yhteisiä kohtaamisia.

Soita tai meilaa,

Helsingin kaupungin rakennusvirasto,
projektipäällikkö Elina Nummi,
elina.nummi(at)hel.fi,
puh. 050 388 1410

 
 

Yritysyhteistyö

Ympäristökasvatus