Vastuullisuus sekä rohkeus ovat avainasemassa Helsingin lukuisissa tämän vuoden ruokatapahtumissa, joista pääkaupungissa vierailevat pääsevät nauttimaan ympäri vuoden! Ruokavuosi 2024 on osa Helsingin kaupunkistrategiaa 2021-2025, jossa ruokakulttuuri on valittu kaupungin vetonaulaksi matkailun osalta. Tapahtumat antavat mahdollisuuden tutustua Helsingin ruokaskeneen nyt täysin uudella ja innovatiivisella tavalla, jonka tavoitteena on kasvattaa kaupungin kansainvälistä tunnettavuutta, ruokakulttuurin ylläpitäminen sekä kestävän matkailun mahdollistaminen.
Ruokavuoden avaa tammikuussa Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma eli Matkamessut. Kevään tapahtumat saavat jatkoa kaupunkiviljelyyn kannustavan Annalan siementorin merkeissä, jotka järjestetään 24.-25. helmikuuta. Siementorilta pääsee ostamaan hyötykasvien siemeniä kevään kylvöjä varten, sekä kohtaamaan kotiviljelyn ammattilaisia, joilta saa teemaan sopivia niksejä. Kesäkautena pääsee vierailemaan useilla festareilla, joissa musiikki kohtaavat matkailijoiden makunystyrät. Syksyn inspiroivat tapahtumat siirtyvät messukeskukseen. Tavoitteena ruokavuodelle on tarjota elämyksiä niin kotimaan- kuin ulkomaanmatkailijoille luomalla Helsingistä urbaani ruokamatkailukaupunki.
Pääkaupungin ruokaskenessä heijastuvat trendit ja haasteet
Vastuullisuus ja läpinäkyvyys ovat olleet avainasemassa Helsingin ruokaskenessä jo pitkään, mutta tämä kansainvälisesti kasvava trendi korostuu vuoden 2024 ruokatapahtumissa, joissa kannustetaan kotipuutarhan hyödyntämisessä, suosimaan lähiruokaa paikallisilta toimijoilta sekä esitetään innovatiivisia ruokateknologian ratkaisuja muun muassa ruokahävikin vähentämiseksi. Paikalliset yritykset pääsevät ruohonjuuritasolla esittelemään uusimpia ratkaisujaan ruoka-alalla, tarjoilemalla uusimpia tuotteitaan ja ennen kaikkea olemaan näkyvillä.
Hauskanpitoakaan ei ruokateemaisista tapahtumista puutu, nimittäin monien erinomaisten ruoka- ja juomamaistiaisten lisäksi tapahtuman yhteistyökumppanit järjestävät kohtaamisia musiikin ja pelien muodossa kuten kuukausittain Tenhon Restobarissa järjestettävä Rottanaama pizzabingo, jossa pääsee suomenkielisten NetBet nettibingojen kaltaiseen tunnelmaan livenä. Kesäkuukausina nähdään lukuisia tapahtumia joissa Helsingissä matkailevat pääsevät nauttimaan makujen ja musiikin yhteismatkasta kuten toukokuussa järjestettävässä Ciao Ciao Festivaalissa Helsingin keskustassa. Ruokailun ollessa Helsingin matkailun vuoden pääteemoja, se antaa mahdollisuuden kokea ruokaa uudella tavalla ympäri vuoden järjestettävissä tapahtumissa, joissa opitaan, koetaan ja nautitaan pääkaupungin fine diningista ja street foodista, sekä nautitaan musiikista ja yhdessäolosta.
Isäntäkaupunkina Michelin-ravintoloiden tapahtumassa toukokuussa
Jännitys tiivistyy kulinaristien päätapahtumassa Michelin Guide Nordic Countries Ceremony-tapahtumassa, jossa järjestetään pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähtien julkistamistilaisuus 27. toukokuuta Helsingin Savoy teatterissa sekä kaupungintalolla. Michelin tähdet jaetaan Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin parhaiden ravintoloiden kesken. Helsingin matkailijat pääsevät nauttimaan fine diningista jopa viidessä eri Michelin-tähdellä palkitussa ravintolassa ympäri kaupunkia, joihin tullaan tutustumaan niin kotimaasta kuin ulkomailta saakka.
Vastuullisuus näkyy myös vahvasti Helsingin fine dining skenessä kuten Michelin-tähtien julkistamistilaisuudessa, jossa jaetaan Michelin Green Star -tunnustukset ympäristövastuullisuuden osoitukseksi. Helsingin Michelin ravintoloista tähän mennessä kolmelle on jaettu virheitä tähtiä. Michelin-tapahtuman isäntäkaupunkina oleminen kruunaa Helsingin ruokavuoden aivan erityisellä tavalla ja onkin yksi aktiivisen ruokailuvuoden peruspilareista.
Loppuvuosi tarjoaa kulinaristisia elämyksiä Helsingin messukeskuksessa
Kesäkauden jälkeen Helsingin ruokatapahtumat siirtyvät sisätiloihin jolloin loppuvuodesta nähdään useita odotettuja ruokailualantapahtumia kuten kulinaristisia kokemuksia ja ohjelmaa tarjoavat vuoden 2024 gastronomiset messut, jotka järjestetään 24.-27. lokakuuta messukeskuksessa. Tapahtuma esittelee alan uusimmat trendit, tuotteet sekä innovatiiviset ratkaisut alalla, jotka useimmat pyrkivät vastaamaan ruoan vastuullisuuden kasvavaan kysyntään.
Ympäristöystävälliset, kasvispainotteiset ateriat ja makuelämykset ovat suuressa roolissa ruokavuoden tapahtumissa joita nähdään erikoisruokavalioiden omassa Lautasella 2024-tapahtumassa Helsingin messukeskuksessa 26.-27. lokakuuta gastronomisten messujen yhteydessä. Talvikautena pääkaupungissa matkaavat pääsevät hemmottelemaan makunystyröitään alan parhaiden ravintoloiden makuelämyksillä saman katon alla. Ruokamessut ovat monen Helsinkiin matkaavan kohokohta talvikaudella.
Ruokakulttuuri Helsingin matkailun keskipiste vuonna 2024
Helsingin ruokavuosi 2024 liikuttaa paikallisia, kotimaisia- sekä ulkomaisia matkailijoita kohti kestävämpää ja yhteisöllisempää ruokakulttuuria. Ruokavuosi tiivistyy ajankohtaisten trendien käsittelyyn kuten lähiruokailun tärkeyteen ja oman hyötypuutarhan ylläpitämiseen. Pääkaupungissa matkaava törmää väistämättään tänä kesänä uudenlaisiin makuelämyksiin festareilla sekä jopa hauskanpitoon pizzabingon parissa ja Helsinki loistaa Michelin-tapahtuman isäntämaana. Kesän jälkeen katseen voi suunnata kohti messukeskusten matkailijoille suunnattuja ruokailutapahtumia.