Kuinka saada aika kulumaan pitkällä lennolla?

Pitkä lento edessä? Thaimaan, Meksikon ja Australian kaltaiset upeat matkakohteet eivät valitettavasti sijaitse kivenheiton päässä koti-Suomesta. Nopeimmillaankin esimerkiksi matka Helsingistä Sydneyhyn kestää välilaskuineen yli 20 tuntia ja on sanomattakin selvää, että keho ja mieli joutuvat pitkien lentojen aikana koville. Miten huolehtia henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista pitkän lennon aikana? 

Selviytymisopas pitkälle lennolle

Pitkän lennon aikana kroppa ja mieli voivat joutua koville. Ensinnäkin viihteen määrä ja laatu on lennon aikana hyvin rajallista ja toiseksi, lentokoneen äärimmäisen kuiva ilma, epämukavat istuimet ja vaihteleva ilmanpaine voivat saada eri ihmisten kehossa aikaan monia ikäviä sivuvaikutuksia, kuten pahoinvointia, selkäkipua, kuivuneita limakalvoja ja turvonneita nilkkoja.

Miten saada aika kulumaan pitkällä lennolla? Onneksi pienen ajanvietteen keksiminen ei edellytä suuria ponnisteluja ja muutamalla helpolla vinkillä myös kehon hyvinvoinnista on helpompi pitää huolta pitkilläkin lennoilla. Tässä parhaat vinkit!

Riittävästi tekemistä pitkälle lennolle

Lentokoneiden tarjoama viihde on usein yksipuolista. Istuinten selkänojassa sijaitsevan pienen näytön ja rajallisen elokuvien ja tv-sarjojen valikoiman lisäksi lento itsessään ei juurikaan pysty tarjoamaan matkustajille muunlaista viihdettä.

Jos NetBet ja muut samantyyppiset viihdepelit ovat jo entuudestaan tuttuja, on helppo aavistaa, että omat mobiililaitteet on mahdollista ladata täyteen erilaista viihdettä, kuten offline-tilaan ladattavia pelejä, tv-sarjoja, elokuvia, äänikirjoja, podcasteja ja musiikkia. 

Huom! Jotkut lentoyhtiöt tarjoavat myös WiFi-yhteyden (joko maksullisen tai maksuttoman), mutta yhteyden laatu ja nopeus riippuvat pitkälti lentoreitistä ja lentokoneen mallista.

lento

Jaloittelu ja venyttely

Lentokoneen paineenmuutokset ja pitkä paikoillaan istuminen aiheuttavat monille raajojen ja erityisesti nilkkojen turpoamista. Tämä on yleensä vaaratonta, mutta saattaa aiheuttaa riskitilanteita esimerkiksi raskaana oleville sekä sydän- ja verisuonipotilaille. 

Jo varpaiden liikuttelu omalla istuimella auttaa parantamaan verenkiertoa, mutta pitkällä lennolla olisi ehdottomasti parempi ajatus nousta jaloittelemaan tasaisin väliajoin. Venyttelytilaa löytyy isoimmissa lentokoneissa esimerkiksi sisäänkäynnin ja wc-tilojen edestä. Jos jalat turpoavat paljon, lennolle on syytä varata mukaan myös turvotusta ehkäisevät tukisukat.

Vinkki! Jaloittelu voi olla yölennoilla haastavaa, kun vieruskaverit nukkuvat. Mikäli tietää jo entuudestaan, että raajat turpoavat helposti pitkällä lennolla, tällöin kannattaa mahdollisuuksien mukaan varata itselle käytäväpaikka.

Nesteytys ja ihon kosteutus

Lentokoneen ilma on erittäin kuivaa. Pitkällä lennolla tämä voi ilmetä ihon ja limakalvojen kuivumisena sekä kutisevana nenänä ja silminä. Ihon ja limakalvojen kuivumista voi ehkäistä varaamalla lennolle mukaan esimerkiksi kosteusvoidetta ja silmätippoja.

Lisäksi lentokoneen kuiva ilma voi pahentaa allergiaoireita, joten lennolle kannattaa pakata mukaan tarvittavat lääkkeet, kuten avaavat nenäsuihkeet. Myös kehonsisäinen nesteytys nauttimalla riittävästi vettä tai muita vesipitoisia juomia, kuten mehuja, auttaa ylläpitämään kehon luonnollista nestetasapainoa myös pitkällä lennolla. 

Vinkki! Vaikka turvatarkastuksesta ei voi viedä sisään yli 100 millilitran nesteitä, turvatarkastuksen jälkeen on mahdollista ostaa lennolle mukaan vesipulloja. Budjettiystävällisempi vaihtoehto on tuoda mukana lentokentälle oma tyhjä vesi- tai termospullo, sillä monilta lentokentiltä löytyy myös erillisiä vesipullon täyttöpisteitä.

lentokoneen kabiini

Unenlaatuun panostaminen

Jokainen lennolla ollut tietää, miten vaikeaa nukkuminen lentokoneessa on. Koneessa nukkuminen saa kuitenkin lentoajan tuntumaan lyhyemmältä ja auttaa kehoa toipumaan pitkästä lennosta. Mukavat vaatteet, unimaski, vastamelukuulokkeet ja melatoniini ovat toimiva kombo, jolla unenpäästä voi saada kiinni myös epämukavalla lentokoneen istuimelta käsin.

Vinkki! Turvavyö kannattaa kiinnittää aina nukkuessa päällimmäiseksi, jolloin lentohenkilökunnan ei tarvitse herättää erikseen matkustajia, mikäli kapteeni sytyttää merkkivalon päälle esimerkiksi turbulenssin aikana.

Valmiina matkaan?

On totta, että pitkä lentomatka edellyttää jonkin verran enemmän valmistautumista ja pakatessa tulisi ottaa huomioon monia tärkeitä seikkoja, kuten kosteuttavat tuotteet, lääkkeet, riittävä viihdetarjonta ja mahdolliset unitarvikkeet.

Vaikka pitkä lento asettaa kehon fyysiselle ja henkiselle jaksamiselle omat haasteensa, siitä selviytyminen ei onneksi ole mahdoton tehtävä, ja miljoonat ihmiset ympäri maailmaa onnistuvat siinä päivittäin!

Jätä kommentti