5 vinkkiä terveempään elämään

Terveelliset elämäntavat on tavoite, jota kohti monet meistä pyrkivät. Maaliviivan takana häämöttää uusi energisempi, terveempi ja hehkuvampi versio itsestä, ja päämäärään pääsemiseksi ollaan valmiita laittamaan eri elämän osa-alueet täysremonttiin.

Tiukan treeniohjelman seuraaminen, tupakoinnin ja alkoholinkäytön lopettaminen tai kasviksia ruokavalioon reilusti lisäävän dieetin aloittaminen ovat harppauksia oikeaan suuntaan, mutta terveelliset elintavat voidaan saavuttaa pienemmilläkin teoilla.

Prosessi alkaa muutostarpeen tiedostamisesta sekä uusien tapojen etujen ja haittojen puntaroinnista ja jatkuu käytännön toteutusmahdollisuuksien arvioimisella.

Aloitteluvaiheessa repsahdukset kuuluvat asiaan, mutta päättäväinen suunnitelmaan palaaminen auttaa sinnittelemään yli sen vaiheen, kun pyyhkeen kehään heittäminen on tuntunut ainoalta ratkaisulta.

Kärsivällisyys palkitaan keskimäärin 66 päivän päästä, kun uudesta tavasta tulee erottamaton osa rutiineja. Pinttyneimmätkin tavat on mahdollista tuulettaa ja kulkea kohti terveellisempää elämää yksi askel kerrallaan.

Ulkoilu ja vihreä liikunta terävöittävät ajattelua

mies juoksee

Terveys- ja liikunta-alan asiantuntijakeskus UKK-instituutti suosittelee aikuisille reipasta, sydämen sykettä kohottavaa liikuntaa vähintään 2,5 tuntia viikossa. Kerralla ei aikaa tarvitse täyttää, sillä liikuntasuositukset voidaan pätkiä muutaman minuutin osiin ja ripotella pitkin viikkoa.

Koska terveysliikunta kattaa kaikki myönteisiä vaikutuksia terveyteen mukanaan tuovat lajit, jokainen voi lisätä arkiliikuntaa itselleen sopivimmalla tavalla. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ulkoilu on helppo tapa ammentaa itselle lisää hyvinvointia. Samoile, pyöräille, vaella tai heittäydy pihatöiden vietäväksi. Pääasia on, että vietät aikaasi raittiissa ilmassa ja pistät kehosi liikkeelle.

Vihreä liikunta kohottaa mielialaa ja auringosta saatu D-vitamiini auttaa ennalta ehkäisemään useita sairauksia, kuten masennusta, osteoporoosia sekä sydän- ja aivoinfarkteja.

Terveellinen ruokavalio pitää energiansaannin tasapainossa

terveellisiä vihanneksia

Terve lautasmalli tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Siksi on tärkeää, että terveellinen ruokavaliokokonaisuus voidaan koota elämärytmin, arvojen ja makumieltymysten perusteella. Kun suunnitelma on sisällöltään realistinen, se on helppo toteuttaa.

Jos esimerkiksi olet kasvissyöjä ja aina menossa, voidaan päivän tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet saada kuumennusta vailla olevista vege-valmisruoista. Myös uuden polven säilykkeet ja ammattikokkien valmistamat kotiruokaboksit tarjoavat avun monipuolisten aterioiden nauttimiseen silloinkin, kun oma aika, mielenkiinto tai ruoanlaittotaidot eivät riitä.

Liian matalaenerginen tai tiukka ruokavalio ajaa ihmisen helpommin epäterveellisten herkkujen äärelle. Niissä C-vitamiini, rauta ja terveellinen öljy ovat kaukana, ja sopivaa kalorimäärää on hankala mitata.

Henkinen terveys ja hyvinvointi lisäävät elämän mielekkyyttä

Henkiseen hyvinvointiin kuuluvat turvallisuuden tunne, merkityksellisyyden kokemus sekä kyky kohdata vastoinkäymisiä ja selviytyä niistä. Hyvän olon perusta rakentuu toimivien ihmissuhteiden ja merkityksellisenä pidetyn työn varaan, mutta myös rakkailla harrastuksilla on suuri rooli elämän mielekkyyden kokemisessa.

Mielenkiinnon kohteiden ei tarvitse olla tavoitteellisia tai haastavia – kaikenlainen viihdyke kohentaa mielialaa. Siinä missä yhdelle zimpler pikakasino tarjoaa rentouttavan pelihetken, toiselle oma oasis löytyy elokuvien katselusta, musiikin kuuntelusta, lukemisesta, maalaamisesta, käsitöistä tai meditointiharjoituksista.

Jos et ole vielä löytänyt itsellesi aitoa iloa tuottavaa harrastusta, kokeile ennakkoluulottomasti eri aktiviteetteja. Vastaa ‘kyllä’ sellaisiinkin kutsuihin, jotka tavallisesti jättäisit välistä. Ehkä lavatanssi, teatteri tai kielten opettelu saakin sydämesi sykkimään.

Ihmissuhteet tuovat iloa ja tukea

hauskat pelihetket

Ihminen on pohjimmiltaan laumaeläin, ja hyvät ihmissuhteet edistävät terveyttä. Vastaavasti huonot suhteet tai eristyneisyys nakertavat hyvinvointiamme aiheuttaen masentuneisuutta ja vastustuskyvyn heikkenemistä.

Parhaimmillaan ystävyys-, pari- tai perhesuhde perustuu kunnioitukseen ja luottamukseen. Vuorovaikutus on toimivaa ja arvomaailma samankaltainen. Ruuhkavuodet, kommunikaatiovaikeudet ja persoonallisuuserot voivat nakertaa vakaitakin ihmissuhteita, mutta toisen väheksymistä, vihamielisyyttä tai haukkumista ei tule hyväksyä.

Terapiasta voi saada arvokkaita työkaluja ihmissuhteiden solmujen aukomiseen, mutta oma hyvinvointi on hyvä asettaa etusijalle. Toksiset ihmissuhteet ja sekasorto on lupa poistaa kuvioista. Tärkeintä on, ettet anna kenenkään viedä onneasi.

Uni ja lepo puhdistavat aivot

uni

Uni on ihmiselle elintärkeää ja pitkittyessään sen puute aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Lyhentyneet yöunet vaikuttavat negatiivisesti kuona-aineiden poistoon, soluvaurioiden korjaamiseen ja hermosolujen välisiin kytkentöihin. Tuloksena on ärtynyt mieli, pätkivä muisti ja heikentynyt huomiokyky. Myös riski sydän- ja verisuonitauteihin ja tyypin 2 diabeteksen syntyyn kasvaa.

Nukahtamista voi helpottaa kotikonstein, kuten vähentämällä ruutuaikaa, nauttimalla kevyt hiilihydraattipitoinen iltapala sekä välttämällä alkoholia ja kofeiinipitoisia juomia ennen nukkumaan menoa. Nukkumisrutiinit auttavat unen saantiin ja nukkumisympäristöstä kannattaa tehdä tarpeeksi viileä, pimeä ja meluton.

Jos väsymys ei ota laantuakseen pitkänkään lepohetken aikana, kannattaa veren rautapitoisuus mittauttaa. Kyseessä saattaa olla anemia, joka aiheuttaa väsymyksen lisäksi päänsärkyä, sykkeen nousua, korvien huminaa ja kalpeutta.

Lyhyesti

  • Liiku luonnossa mahdollisimman usein.
  • Syö monipuolisesti ja energiankulutuksesi mukaisesti.
  • Tee merkityksellistä työtä ja käytä vapaa-aikaasi mielekkäisiin harrastuksiin.
  • Hoida ihmissuhteitasi, mutta älä pelkää poistaa myrkyllisiä henkilöitä elämästäsi.
  • Lepää ja nuku hyvin.

Jätä kommentti