Kesä 2023 on täällä – Parhaat vinkit laiturin nokkaan

Kun toukokuun aurinko alkaa porottaa niskaan, on kesä 2023 lähellä. Monet meistä aloittavat lomasuunnitelmat ajoissa ja etsivät mukavaa kesätekemistä pääkaupunkiseudun vesialueilta. Koska useimpien kesämökki on saaristossa, joen tai järven rannalla, keskitämme uuden vinkkilistamme laiturin nokkaan.

Tämä puinen, erottamattomasti lomaan kuuluva rakennelma tarjoaa monenlaista aktiviteettia joka kuukaudelle riippumatta siitä, kuinka paljon vapaa-aikaa tämä kesä sinulle suo. Yksityistilojen lisäksi Helsingissä on useita julkisia paikkoja, joissa pääset virkistäytymään, rentoutumaan ja nauttimaan olostasi.

Kesäkuu käynnistää grillikauden ja herättää penkkiurheilijat

grilli

Kesäkuu koulunpäättäjäisineen, juhannuksineen ja muine juhlineen antaa erinomaisen syyn kaivaa pallogrilli varastosta. Laituri tarjoaa kansallisromanttisen miljöön herkullisten grilliaterioiden valmistamiseen ystävien ja perheen kesken.

Grillattu makkara, kananrinta, pekoniparsa, halloumi ja täytetyt paprikat nostavat veden kielelle, ja jos kesän sää sallii, voi ruokailun lomassa pulahtaa virkistävään veteen. Ruoan sulattelun ja auringonoton aikana seurueen puheenaiheet kääntyvät helposti kesän urheilutapahtumiin.

Kommentoitavaa riittää muun muassa NBA:n finaalista, NFL-playoffseista sekä Helsingin Olympiastadionilla käytävistä miesten jalkapallon EM-karsintaotteluista, joissa Suomi saa ensin vastaansa Slovenian ja sitten San Marinon. Parhaat vedonlyöntisivustot ovat jo julkaisseet EM-karsintaotteluiden vetokertoimet, ja myös EURO 2024 lohkovoittajia voi veikata ennakkoon.

Seuraavana kesänä sitten selviää kuka oli oikeassa, ja tarjoaa makkarat ja saunakaljat koko porukalle.

Heinäkuu kuluu kalastettaessa, saunoessa ja jäätelöä syödessä

Perhokalastus

Heinäkuussa ilman lämpötila ja auringon uv-säteily ovat korkeimmillaan. Hellerajan ylittyminen saa lomalaiset helposti hakeutumaan keski- ja iltapäivällä vilpoisempiin sisätiloihin, mutta lämpimät kesäillat käyvät mainiosti kalaonnen koettamiseen.

Lahtialueilla liikkuvat kuha ja made saalistavat hämärässä, joten verkot voidaan Helsingissä virittää esimerkiksi näihin paikkoihin:

  • Laajalahti
  • Seurasaarenselkä
  • Vanhankaupunginselkä
  • Kruunuvuorenselkä
  • Vartiokylänlahti

Ahvenia, silakkaa ja haukia kannattaa yrittää narrata valoisampaan aikaan sekä veneestä että laiturilta. Hyviä apajia löytyy muun muassa Lauttasaaren sillalta, Vantaan jokisuulta ja Vanhankaupunginlahdelta.

Mukaan mahdollisesti tarttunut kalanhaju kelpaa vihtoa pois jossakin Helsingin julkisista saunoista. Merikylpylä Allas Sea Pool kuuluu keskustan kovimpiin matkailuvaltteihin, mutta mahtavia elämyksiä on tarjolla muuallakin.

Hernesaaressa sijaitseva saunaravintola Löyly on varsinainen arkkitehtuurinen nähtävyys, kun taas sympaattinen 1950-luvun sauna Hermanni ammentaa saunojille historiallisempaa tunnelmaa.

Viilentävä suklaa, vanilja-, mansikka- tai muu jäätelö sopii niin saunan päätteeksi kuin muutenkin heinäkuun helteissä nautittavaksi herkuksi. Silloin helsinkiläiset ja muut matkailijat suuntaavat jäätelötehtaan kioskeille ja Teurastamon Jädelinoon.

Kesällä Kolmen kaverin aidoista ja luonnollisista raaka-aineista valmistetut jäätelötötteröt, -purkit ja -puikot kulkevat kiertävällä jäätelöautolla ympäri Helsinkiä. Jos paku ei satu reitillesi, voit testata tämän kontulaisen yrityksen kesäiset uutuusmaut helposti myös S- ja K-ryhmän marketeissa ja R-kioskeilla.

Elokuu on erinomainen aika veneillä suosittuihin matkailukohteisiin

mies soutaa venettä

Helsingin merellinen sijainti ja useat kymmenet venesatamat kutsuvat tutustumaan kaupunkiin vesiltä käsin. Lyhytaikainen kiinnittyminen laituriin on usein maksutonta, ja annettu 2–4 tunnin aikaraja riittää mainiosti vierailuun esimerkiksi Kaisaniemen Eläintarhanlahdella, Hietalahdenaltaassa, Uunisaaressa ja Kauppatorin läheisyydessä.

Katajanokan käyntisatamaan ja Suomenlinnan vierasvenesatamaan on myös luvallista saapua omalla veneellä, mutta venepaikat ovat niissä maksullisia. Sijoitus kuitenkin kannattaa, sillä Unescon maailmanperintökohteeksikin tunnustettu Suomenlinna tarjoaa monenlaista tekemistä elokuulle.

Voit vierailla vaikkapa Sukellusvenemuseo Vesikossa, Ehrenvärd-museossa, HAA-Galleriassa, Suomenlinnan kirkossa, ja nauttia Suomenlinnakeskuksen kahvila- ja panimotuotteista.

Kesä 2023 Suomenlinnassa sisältää seuraavia tapahtumia:

  • Valokuvanäyttely ”Tervan tuoksu ja vasaroiden kalke”
  • ”Tuntematon Itämeri” -näyttely
  • “Salainen puutarha” -teatteriesitys
  • “Viaporin Tuoppi” -purjehdustapahtuma

Opastetut kierrokset pyörivät läpi koko kesän, ja auttavat saamaan retkipäivästä kaiken mahdollisen irti. 

Illan saapuessa on aika palauttaa vene laituriin ja suunnata katse taivaalle. Elokuun pimeät yöt saavat tähdet erottumaan edukseen. Voit nauttia tähtitaivaan ihmeellisyydestä ja etsiä katseellasi erilaisia tähtikuvioita.

Linnunradan näkeminen on helpointa Suomenlinnan Kustaanmiekasta. Otava, Pikkuotava, Kassiopeia, Lyyra ja Joutsen näkyvät myös muualla Helsingin yötaivaalla hyvin, kun sää on kokonaan tai osittain pilvetön eivätkä kaupungin valot häiritse tähtien tarkkailua.

Laiturista on moneksi – muuta mukavaa tekemistä kesällä

laituri

Kesäkuukaudesta riippumatta Helsingin laiturit tarjoavat upeat puitteet rentoutumiseen. Voit katsella merta kuulokkeet korvilla lempimusiikkiasi kuunnellen tai keskittyä mukaansa tempaavaan kesäromaaniin. Tietokirjat ja muut muistiinpanot uppoavat paremmin rauhaisassa ympäristössä sulateltuna, ja ristikoiden ratkominen pitää mielen virkeänä.

Helppoja harjoituksia sisältävä laiturijooga ja -pilates rentouttavat kehon ja mielen luonnon äärellä, kun taas raskaampi laituritreeni laittaa hien virtaamaan.

Laiturijumppa tehdään oman kehon painoilla eikä vaadi muita välineitä. Ojentajadippi laiturin reunalla, etunojapunnerrus, askelkyykky vuorojaloin eteen ja istumaannousu-vatsaliike takaavat tehokkaan kokovartalotreenin kesälomallakin.

Kuten näet, Helsingin kesä 2023 on juuri sellainen, miksi haluat sen tehdä!

Jätä kommentti