Kuinka paljon vihanneksia ja hedelmiä oikein pitäisi syödä päivässä?

Hedelmien ja vihannesten terveyshyödyistä on pitkään puhuttu paljon. Mutta kuinka paljon niitä onkaan oikein syötävä päivittäin hyötyjen saamiseksi? Tästä määrästä on ollut keskustelua pitkään ja varmaan sinäkin olet monet artikkelit aiheesta lukenut. Yleisimmin törmää väitteeseen, että puoli kiloa päivässä vihanneksia sekä kasviksia olisi optimaalinen määrä. Tietenkään missään ei sanota, etteikö tuota määrää saisi ylittää. Mutta mikä onkaan nyt sitten oikein lopulta se suositeltava määrä tai mistä määrästä ihminen saa parhaimmat kasvisten ja hedelmien hyödyt itselleen? Otetaanpa siis selvää tästä varmasti montaa mieltä askarruttaneesta aiheesta!

Mikä onkaan sitten tämä maaginen lukumäärä?

Harvardin yliopistossa on tehty tutkimusta aiheesta ja tutkimuksen lopputuloksen mukaan parhaimman terveyshyödyn itselleen saa syömällä viisi annosta hedelmiä sekä vihanneksia päivässä. Hedelmät ja vihannekset ovat tärkeitä lähteitä useille terveyttä edistäville ravintoaineille. Runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sisältävän ruokavalion on lukuisissa väestötutkimuksissakin todettu pienentävän riskiä sairastua sekä sydän- ja verisuonitauteihin että syöpiin. Tämä ei varmasti tule kenellekään lukijalle täytenä yllätyksenä. 

Hedelmät ja vihannekset sisältävät vain vähän energiaa, mutta monipuolisesti ravintoaineita ja biokemiallisia yhdisteitä, kuten flavonoideja. Kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä on myös runsaasti kuituja. Kuidut edistävät vatsan toimintaa ja tasapainottavat verensokeria. Kun kasviksia ja hedelmiä käyttää vaihtelevasti, saa varmimmin monipuolisesti eri ravintoaineita eli vitamiineja ja kivennäisaineita. Kaiken tämän vihannesten ja kasvisten miettimisen keskellä on tietysti mukava ottaa myös aivan rennosti. Ja mikäs olisikaan parempi vaihtoehto kuin klikata tänne itsensä ja löytää vaikka millä määrin mukavaa ajanvietettä erilaisten rahapelien seurassa. Hetken pelailun jälkeen varmasti taas vihannekset ja hedelmätkin maistuvat paremmin ja mikä parasta sivustolta löydät aivan varmasti myös hedelmä-aiheisia pelejä pelattavaksi!

Miten lisätä kasvisten ja hedelmien saantia omassa ruokavaliossa?

Tehokkain hedelmien ja vihannesten yhdistelmä tutkimuksen mukaan on kaksi annosta hedelmiä ja kolme annosta vihanneksia päivässä. Suurimmat terveyshyödyt saa lehtivihannesten, kuten lehtikaalin, vesikrassin ja pinaatin syömisestä. Myös C -vitamiinia ja beetakaroteenia sisältävien hedelmien ja vihannesten, kuten sitrushedelmien, marjojen ja porkkanoiden syöminen on terveellistä. Nämä ovat ensisijaisia antioksidanttien lähteitä, joilla voi olla merkitystä syövän ehkäisemisessä.
Saat lisättyä vihanneksia ja hedelmiä ruokavalioosi pienillä muutoksilla. Aamiainen voi olla esimerkiksi murokulho mustikoilla tai munakas tomaateilla, sipulilla ja pinaatilla höystettynä. Lounas voi olla salaatti, jossa on suosikkihedelmiäsi tai vihanneksia, kupillinen jogurttia mansikoilla tai lehtikaalista ja mangosta valmistettu smoothie. Illalliseen on helppo sisällyttää sivusalaatti tai vihannekset, kuten höyrytetty parsakaali tai kesäkurpitsa. Jälkiruokana hedelmät ovat herkullisia, mutta myös terveellisiä. On hyvä huomata, että puhutaan keskimääräisestä syömisestä. Jos vihannesten ja hedelmien määrä jää pienemmäksi jonain päivänä, voit lisätä määrää muina päivinä. Kokonaisuus ratkaisee. Hedelmien ja vihannesten lisääminen ruokavalioon ei siis ole mitään rakettitiedettä, vain todella helppoa ja näppärää. Aina voi aloittaa pienemmillä määrillä ja lisätä pikku hiljaa niiden määrää ruokavaliossa.

Jätä kommentti