Mitä tehdä perussiivouksen lisäksi? Lue 5 vinkkiä, jotka unohtuvat helposti

Siivouspäivä on joillakin kerran viikossa, kun taas toiset tykkäävät siivoilla vähän melkeinpä joka päivä. Osa jättää siivouksen pariin kertaan kuukaudessa. Yleensä urakka sujuu saman peruskaavan mukaisesti: pyyhitään pölyjä, imuroidaan ja luututaan. 

Joskus on hyvä ryhdistäytyä siivouspäivänä kunnolla, ja suorittaa toimenpiteitä, jotka yleensä jäävät helposti väliin. On myös kotitöihin liittyviä asioita, jotka eivät välttämättä ole osana siivouspäivää, mutta jotka voi suorittaa, kun ei tiedä mitä vapaa-ajallaan tekisi.

Tähän artikkeliin olemme koonneet vinkkejä siivouspäivän varalle. Näitä toimia ei tarvitse suorittaa todellakaan joka siivouksen yhteydessä, mutta joskus myös näitä vinkkejä on hyvä hyödyntää. Laita musiikki kaakkoon ja tartu toimeen!

Vinkki 1: Putsaa meikkisiveltimet

Meikkisiveltimien peseminen on asia, joka tuntuu unohtuvan useilla hyvin helposti. On myös heitä, jotka eivät pese siveltimiään koskaan, vaan ostavat uudet aina aika ajoin vanhojen tilalle. Siveltimiä ei turhaan tarvitse olla kuitenkaan vaihtelemassa, sillä hyvä huolenpito pidentää niiden käyttöikää.

Siveltimille on olemassa omat pesuaineensa, mutta jokaisella on oma hyväksi havaitsemansa tapa niiden pesemiseen. Jotkut käyttävät ihan vain saippuaa, kun taas toiset vannovat esimerkiksi astianpesuaineen nimeen. Pelkällä vedellä siveltimiä on mahdotonta saada puhtaaksi, eli jokin pesuaine olisi hyvä olla käytössä.

Vinkki 2: Käy läpi vaatekaappisi

Vaatteilla on paha tapa kerääntyä kaapin perukoille, ja varsinkin vähän käytetyt vaatteet unohtuvat helposti sen uumeniin. Monelle on varmasti tuttu tunne, kun etsii jotakin tiettyä vaatetta, ja onnistuu samalla mylläämään koko vaatekaapin sisällön. Osa meistä on tarpeeksi fiksuja viikkaamaan vaatteet saman tien nätisti takaisin, mutta toiset tuppaavat myttäämään vaatteet miten sattuu takaisin kaappiin.

Vaikka vaatekaappi pysyisi siistissä kunnossa, on vaatteet hyvä käydä läpi ainakin pari kertaa vuodessa. Mikäs sen parempi tapa ansaita hieman lisätienestiä, kun poimia kaapista käyttämättä jääneet vaatteet ja viedä ne myyntiin kirpputorille. Samalla vaatekaappiin vapautuu lisätilaa uusille vaatteille.

Vinkki 3: Kurkkaa keittiön kaappien perukoille

Keittiön kuivakaappeihin tuppaa kertymään jos jonkinlaista purnukkaa ja pakettia aina jauhoista mausteisiin, sekä vajaisiin pastapakkauksiin. Myös kuivatuotteilla on päiväykset, jotka olisi hyvä tarkistaa aina silloin tällöin, joten jo tästä syystä kaappien perukoille katsominen todella kannattaa. 

Hyvä vinkki keittiön kaappien järjestyksen ylläpitämiseen on hankkia purnukoita, joihin säilöö kuivatuotteet. Esimerkiksi mausteet löytyvät huomattavasti helpommin, kun ne on laitettu omiin nimikoituihin purkkeihinsa. 

Vinkki 4: Putsaa myös kodinkoneiden ja sängyn aluset

Imuroidessa ihmisillä on monesti tapana mennä sieltä, mistä aita on matalin. Imuroinnista puhuttaessa mennään yleensä sinne, minne imuri mahtuu. Kapeammat paikat, kuten keittiön kodinkoneiden väliköt ja aluset jäävät yleensä huomiotta. Myös sängyn alle imurilla kurkistaminen tuntuu joskus aivan liian vaivalloiselta.

Erityisesti keittiön lattianrajaan kertyy helposti pienen pieniä ruoantähteitä, jotka luikahtavat usein piiloon kaappien ja kodinkoneiden alle. Kaappeja voi olla vaikeampi lähteä siirtelemään, mutta esimerkiksi uunia ja jääkaappia on hyvä hivuttaa aika ajoin pois paikoiltaan, ja käydä imurilla myös niiden aluset läpi.

Vinkki 5: Lepää välissä

Oli edessä sitten suursiivous tai pienempi urakka, on hyvä pitää taukoja puuhailemisen lomassa. Myös siivoushetken jälkeen lepo on paikallaan, ja silloin kannattaakin laittaa esimerkiksi lempisarja telkkarista pyörimään, ja palkita itsensä siivouksen päätteeksi vaikkapa hyvällä ruoalla. 

Toinen hyvä rentoutuskeino siivouspäivälle on pelata pelejä yksin tai yhdessä. Ehkä kaapin perukoilta on löytynyt siivouksen lomassa unohtunut lautapeli, jonka parissa viettää loppuilta. Toisille mieluisampi pelitapa on kaivaa puhelin esiin, ja pelata luurilla. Esimerkiksi erilaiset cashback casinot netissä kolikkopeleineen voivat olla hyvä kruunaus siivouspäivälle.

Jätä kommentti