Ketoosin sivuoireet

Ketogeeninen ruokavalio saattaa aiheuttaa joillekin sitä noudattaville joitain sivuoireita.

Sivuoireet johtuvat aineenvaihdunnan muutoksista ja niin kutsuttuun ketoosi tilaan siirtymiseen.

Sivuvaikutukset ovat usein ei-toivuttuja, mutta onneksi ne kestävät vain jonkin aikaa. Niitä voidaan myös helpottaa muutamalla pienellä vinkillä.

Tässä artikkelissa käydään läpi yleisimmät ei-toivotut ketoosin oireet.

Ketoosin lyhytaikaiset sivuvaikutukset

On olemassa useita lyhytaikaisia ​​sivuvaikutuksia, jotka ovat ilmeisimpiä ketoosin alussa, värsinkin kun ketogeenistä ruokavaliota aloitetaan ensimmäistä kertaa. Tavallisin oire on ns. ketoosi päänsärky sekä ketoflunssa.

Havaittavia oireita voivat olla mm:

  • Liiallinen jano
  • Toistuva virtsaaminen
  • Väsymys
  • Nälkä
  • Sekavuus, ahdistuneisuus ja / tai ärtyneisyys
  • Huimaus ja vapina
  • Hikoilu ja vilunväristykset

Lisäksi potilailla voi myös olla ummetusta ja matala-asteista asidoosia. Nämä vaikutukset pyrkivät parantumaan, kun ruokavaliota jatketaan, kun keho sopeutuu uuteen ruokavalioon ja mukauttaa tapoja, joilla se tuottaa energiaa.

Muutokset veren koostumuksessa

Ketoosi saattaa muuttaa veriarvoja. veriarvot olisi hyvä testata  ketogeenistä ruokavaliota noudattessa

Ruokavalion kulutuksen muutosten ja kehon sopeutumismekanismien selviytyessä vähentyneestä hiilihydraattien saannista ketogeenistä ruokavaliota noudattavien henkilöiden verikoostumuksessa on useita muutoksia

Erityisesti veren rasva- ja kolesterolitasot ovat yleensä korkeammat kuin normaaliksi pidetyt. Yli 60%: lla potilaista on kohonnut lipiditaso ja yli 30%: lla korkea kolesterolitaso.

Jos nämä muutokset ovat syvällisiä ja lapsen terveydestä huolestutaan, ruokavalioon voidaan tehdä pieniä muutoksia yksittäiselle potilaalle. Esimerkiksi tyydyttyneiden rasvojen lähteet voidaan korvata monityydyttymättömillä rasvoilla. Joissakin tapauksissa saattaa olla tarpeen alentaa ketogeenisuhdetta ja vähentää rasvan sekä hiilihydraattien ja proteiinien osuutta ruokavaliossa.

Ketoosin pitkäaikaiset vaikutukset

sairastunut mies
Ikävät sivuoireet menevät nopeasti ohi

Kun ketogeenistä ruokavaliota jatketaan pitkään, on muita haittavaikutuksia, jotka tulevat ilmeisemmiksi ja joilla on suurempi vaikutus yksilöihin.

Munuaiskivet, joka tunnetaan myös nimellä munuaiskivitauti, ovat yleinen komplikaatio ruokavaliota noudattaville lapsille, ja noin 5% potilaista kärsii sairaudesta. Se on kuitenkin hoidettavissa, ja nykyiset suositukset viittaavat siihen, että ruokavaliota tulisi jatkaa. Munuaiskivien muodostumisen uskotaan liittyvän hypocitraturiaan ja hyperkalsiuriaan, kun asidoosi aiheuttaa luun demineralisoitumisen. Lisäksi matala pH virtsassa voi kannustaa muodostamaan kiteitä ja lopulta munuaiskiviä.

On joitain todisteita siitä, että kaliumsitraatin lisäys vähentää munuaiskivien esiintymistä, koska se sitoutuu verenkierron kalsiumpitoisuuteen ja vähentää sitä. Lisää tutkimusta tarvitaan kuitenkin.

Lisäksi potilailla on lisääntynyt luumurtumien riski. Tämä johtuu insuliinin kaltaisen kasvutekijän 1 muuttuneista tasoista ja asidoosin vaikutuksista. Acidoosi johtaa luun eroosioon, mikä heikentää luita ja jättää ne alttiiksi murtumille.

Näiden sivuvaikutusten hallitsemiseksi ketogeenistä ruokavaliota noudattaville potilaille annetaan säännöllisesti vitamiineja ja kivennäisaineita. Tämä koostuu yleensä multivitamiini-, kalsium- ja D-vitamiinilisistä.

Ketoosin haittoja aikuisilla

Ketogeenistä ruokavaliota noudattavien aikuisten yleisimpiä komplikaatioita ovat laihtuminen, ummetus ja kohonnut kolesteroli- ja triglyseridipitoisuus. Naiset voivat myös kokea amenorreaa tai muita kuukautiskierron häiriöitä.

Jätä kommentti