Mikä on ketogeeninen ruokavalio?

Viime vuosina ketogeeninen ruokavalio on saavuttanut suosiota laihdutusruokavaliona. Tämä ruokavalio kehitettiin alun perin vuonna 1921 epilepsian hoitoon. Siitä lähtien sitä on käytetty lihavuuden, lasten epilepsian ja useiden muiden terveysongelmien hoitoon.

Jatka lukemista oppiaksesi mikä ketogeeninen ruokavalio on ja miten se toimii

Mikä on ketogeeninen ruokavalio?

Ketogeeninen ruokavalio on runsasrasvainen ja erittäin vähähiilihydraattinen ruokavalio, sen tarkoitus on siirtää kehosi rasvaa polttavaan aineenvaihduntatilaan, joka tunnetaan nimellä ketoosi. Aineenvaihduntatila, jossa keho luottaa energiaan ketonikehoista glukoosin ehtymisen seurauksena, tunnetaan nimellä ”ravitsemuksellinen ketoosi”.

Ketogeeninen ruokavalio on myös sama asia kuin ketodieetti, jolla nimellä laihduttajat usein tätä ruokavaliota kutsuvat.

On tärkeää huomata, että ”ravitsemuksellinen ketoosi” ei ole sama kuin ketoasidoosi. Ketoasidoosi on vakava diabeteksen komplikaatio, jossa yksilöillä on korkea verensokeri- ja ketonipitoisuus riittämättömän insuliinin seurauksena. Vertailun vuoksi ”ravitsemuksellinen ketoosi”, joka johtuu raskaasti hiilihydraattien saannin rajoittamisesta, ei aiheuta korkeita verensokeritasoja tai muutoksia veren pH -arvossa.

Miten ketogeeninen ruokavalio toimii?

Normaalioloissa hiilihydraateista peräisin oleva glukoosi on kehon ensisijainen polttoaineen lähde. Kuitenkin, kun hiilihydraatteja rajoitetaan ankarasti ruokavaliosta ja glukoosivarastot loppuvat, keho alkaa käyttämään rasvoja vaihtoehtoisena polttoaineena.

Kun hiilihydraattien saanti ruokavaliosta on rajoitettua, keho käyttää ensin saatavilla olevia glykogeenivarastoja. Glykogeeni on glukoosin varastointimuoto, jota esiintyy pääasiassa maksassa ja luustolihaksessa. Keho pystyy varastoimaan noin 600 g glykogeenia, mutta tämä määrä voi vaihdella yksilöllisten erojen mukaan, mukaan lukien ruokavalio, kehon massa ja aktiivisuustaso.

Kun glykogeenivarastot ovat tyhjentyneet, keholle tehdään glukoneogeneesi, jossa glukoosia tuotetaan endogeenisesti substraateista, kuten maitohaposta, glyserolista ja tietyistä aminohapoista. Lopuksi, kun endogeeninen glukoosin tuotanto ei riitä, keho siirtyy ketoosiin ja rasva korvaa hiilihydraatin ensisijaisena energiantuotannossa käytettävänä makroravinteena. Tämä muutos tapahtuu vain muutaman päivän kuluttua vähähiilihydraattisen ruokavalion, joka on jopa 20–50 grammaa päivässä, syömisessä 2000 kalorin päivässä.

Ketogeneesin biokemiallisen prosessin aikana keho metaboloi rasvat rasvahapoiksi, jotka sitten metaboloituvat ketonikappaleiksi. Yleisimmät ketonikappaleet, beeta-hydroksibutyraatti ja asetoni, muodostuvat muuttamalla asetoasetaattia. Tämä prosessi tapahtuu pääasiassa maksassa. Sarja reaktioita muuttaa ketonikappaleet asetyyli-CoA: ksi, jolloin ne pääsevät Krebsin sykliin ja muuttuvat korkean energian molekyyliksi adenosiinitrifosfaatiksi (ATP). ATP – yleinen energiavaluutta – tarjoaa energiaa keholle ja ajaa biologisia prosesseja.

Mitkä ovat ketoosin oireet – Mistä tietää, polttaako kehosi rasvaa hiilihydraattien sijasta?

Koska ketogeenisen ruokavalion edut riippuvat kehon ketoositilasta, tämä on tärkeä kysymys.

ketonit eliminoituvat virtsan kautta, joten virtsasta mitatut korkeat ketonipitoisuudet ovat yksi osoitus siitä, että keho on ketoositilassa. Terveydenhuollon ammattilaiset, jotka seuraavat ruokavaliotasi, voivat säännöllisesti kerätä ja testata virtsanäytteitä ketonitasojen mittaamiseksi.

Toinen osoitus ketoosista on ”keto hengitys”, joka ilmenee asetonin, ketoniasetaatiasetaattidekarboksylaation sivutuotteen, seurauksena, joka eliminoituu hengityksen kautta.

Näiden lisäksi yleisiä ketoosin sivuoireita, varsinkin ensimmäisellä viikolla on flunssan kaltainen olotila, ummetus ja päänsärky.

Kenelle keto sopii?

Jokainen yksilö on ainutlaatuinen, ja kuten kaikki terapeuttiset ruokavaliot, ketogeeninen ruokavalio ei välttämättä sovi kaikille. Tutkimukset ovat osoittaneet ketogeenisen ruokavalion hyödyt useille terveysongelmille, erityisesti lasten epilepsiaan ja aineenvaihduntatiloihin, kuten lihavuuteen.

Jätä kommentti